Home / Accessoires / Bouw vermogen op voor je (klein)kind

 

spaarvarkenDe geboorte van een kind of kleinkind is een mooi moment om een nieuwe spaarrekening te openen. Op deze manier heb je een lange periode om een mooi bedrag bij elkaar te sparen, dat bijvoorbeeld op de 18e verjaardag vrijkomt. Met het gespaarde bedrag kan je (klein)kind zonder geldzorgen beginnen aan een studie. Rijlessen zijn ook een veel gekozen bestemming voor het spaargeld, evenals een eerste eigen woning. Wat het doel ook is, met een dergelijke spaarrekening zorg je ervoor dat de stap naar volwassenheid in ieder geval zonder financiële zorgen gebeurt.

Controle over je geld
Bij het afsluiten van zo’n langlopende spaarrekening zijn er een paar zaken waar wel even rekening mee gehouden dient te worden. Zet je de rekening bijvoorbeeld op je eigen naam of dat van je (klein)kind? In dat laatste geval heb je geen enkele controle over waar het geld aan uitgegeven wordt zodra het kind in kwestie achttien jaar wordt. Wie zich zijn eigen jeugd nog goed herinnert, kan zich wellicht voorstellen dat dat andere zaken zijn dan die jij als (groot)ouder wellicht in gedachten had. Wanneer je met een specifiek doel spaart is het vaak ook beter om de rekening in eigen beheer te houden.

Ruim aanbod in spaarproducten
Banken en verzekeraars bieden talloze mogelijkheden om te sparen voor je kind of kleinkind. Er zijn daarbij verschillende vormen denkbaar. Zo zijn er rekeningen waarbij beleggingen zorgen voor een hoger rendement, al gaan deze natuurlijk wel weer gepaard met de nodige risico’s. Als goed alternatief gaf de consumentenbond het Dela coöperatiespaarplan. Hierbij je een rente over je gespaarde geld en is er extra rendement mogelijk door winstdeling. De laatste jaren zijn ook de veilige spaarrekeningen meer populair.  De rente is weliswaar niet zo hoog, maar je weet van tevoren wel exact wat je kunt verwachten. En bij het opbouwen van een mooi geldbedrag voor je kind of kleinkind is dat misschien ook wel de meest verstandige keuze.